Gdy tylko mamy możliwość, zastępujmy sklepowe przyprawy, przyprawami prawdziwymi, naturalnymi.
Przyprawę maggi możemy zastąpić lubczykiem.
Lubczyk zwyczajny to zioło powszechnie stosowane w Polsce jako przyprawa. Oprócz swoich walorów smakowych posiada wiele właściwość zdrowotnych. Zapobiega m.in nadciśnieniu, w przeciwieństwie do klasycznej
Krótkie załamie pogody to zawsze świetna okazja na przygotowanie smacznej zupy. Do późnego lata możemy się cieszyć smakiem kalarepy. Zupa kalafiorowa będzie więc dobrym wyborem.
Zupy najlepiej robić “na oko”, bo dopiero wtedy jest szansa na wymyślenie czegoś naprawdę ciekawego, ale postaram
Sezon wakacyjny rozpoczęty. Wyjeżdżamy w różne, czasami bardzo egzotyczne, zakątki świata. Niektórzy zastanawiają się, jakie zabrać probiotyki na wyjazd za granicę? Nie ma w tym nic dziwnego, bo zemsta faraona może dopaść każdego. Probiotykoterapię warto jednak zacząć jeszcze przed wyjazdem, aby
Glutamina to aminokwas niezbędny organizmom żywym. Jako składnik białek stanowi ponad 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie człowieka. Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być
Wybierając niektóre z witamin z grupy B możecie zauważyć, że na etykietach znajduje się tajemniczy zwrot MTHFR, lub informacja, że są to metylowane formy danej witaminy. Co znaczy mutacja MTHFR, objawy mutacji i czy warto się kierować tajemniczymi oznaczeniami podczas
Przeglądając archiwalne zdjęcia z 2010 roku, natknęłam się na chleb bezglutenowy własnej produkcji, o czym świadczy jakość fotografii. 😉 Z tego co pamiętam, na zdjęciu jest chleb gryczano-jaglano-ryżowy z domieszka kminku i chyba siemienia lnianego. 😉
8 lat temu dieta bezglutenowa nie była
Poprawa relacji z własnym ciałem
Ciało pozwala nam wchodzić w relacje ze światem i innymi ludźmi. Jest pojazdem, w którym przemierzamy świat, mieszkaniem naszego umysłu oraz duszy.
Nie mamy wielkiego wpływu na to, jaki wehikuł otrzymaliśmy. Możemy się starać, żeby
Zastanawialiście się kiedyś, czym różni się naturalny jogurt od kefiru, czy zsiadłego mleka?
Odpowiedź leży przede wszystkim w bakteriach, które zostały użyte do fermentacji mleka. Np. naturalny jogurt powstaje przez zastosowanie szczepów Streptococus thermophilus, a kefir przez użycie Lactobacillus kefir i/lub
Psychologowie twierdzą, że podstawą wszelkich stałych zmian dietetycznych jest szacunek do własnego ciała. Jeśli jednak nie wiemy, jak pokochać swoje ciało, możemy się na początku czuć zagubieni, gdy usłyszymy taką radę. Niestety to często jest warunkiem podstawowym, a gdy tego