abdietetyk@gmail.com

579636544

Anna Borszewska Anna Borszewska
  • Załóż konto Zaloguj się

    Login with your site account

    Lost your password?

    Not a member yet? Register now

  • Koszyk

    0
  • Strona główna
  • Opinie
  • Zamów konsultację
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
  • Prezent
  • Koszyk
Back
  • Strona główna
  • Opinie
  • Zamów konsultację
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
  • Prezent
  • Koszyk
  • Home
  • Blog
  • potrawy
  • Naturalny jogurt

potrawy

Naturalny jogurt

  • By Anna Borszewska
  • In potrawy

Zastanawialiście się kiedyś, czym różni się naturalny jogurt od kefiru, czy zsiadłego mleka?

Odpowiedź leży przede wszystkim w bakteriach, które zostały użyte do fermentacji mleka. Np. naturalny jogurt powstaje przez zastosowanie szczepów Streptococus thermophilus, a kefir przez użycie Lactobacillus kefir i/lub drożdży, np. Kluyveromyces marxianus, czy Saccharomyces exiguus.

Wszystkie te drobnoustroje fermentują laktozę, a więc cukier występujący w mleku, a wielu z nas przysparzający problemów. To właśnie dzięki fermentacji mleko staje się bardziej strawne dla osób z nietolerancją laktozy. Nie jest ono jednak całkiem pozbawione laktozy, więc czasami dodaje się jeszcze do jogurtu czy kefiru laktazę, a więc enzym trawiący laktozę. To właśnie laktazy brakuje osobom niepotrafiącym trawić mleka.

Bakterie fermentacji mlekowej są drobnoustrojami mającymi potencjalnie pozytywny wpływ na nasze zdrowie, jednak te znajdujące się w jogurcie nadają się do tego najbardziej. A to z powodu ich większej umiejętności przeżycia w trudnym środowisku naszego przewodu pokarmowego. Dzięki temu są w stanie dotrzeć do jelita grubego, gdzie mogą podjąć wyrównaną walkę z bakteriami już nie tak dla nas pozytywnymi.

Żeby jednak to się udało, jogurt musimy pić regularnie.

Ja czasami robię naturalny jogurt sama, wykorzystując specjalnie do tego celu kupione szczepy bakterii. (Wybór na rynku jest coraz większy, więc niekoniecznie musicie stosować produkt ze zdjęcia. 😉 W żaden sposób nie jestem związana z tym produktem, a ten wpis nie jest reklamą. 🙂 ). Nie trzeba jednak kupować bakterii, bo można użyć jogurtu już kupionego w sklepie.

Przepis jest prosty:

  1. Podgrzewamy 1 litr mleka do temp. 80 stopni, aby zabić obce bakterie. Jeśli używamy mleka pasteryzowanego, wystarczy temp. 42 stopni.
  2. Przelewamy mleko do szklanego naczynia i studzimy do temp. 42 stopni. Ważne: naczynie musi mieć szklaną pokrywkę.
  3. Otwieramy saszetkę z bakteriami, wsypujemy je do mleka, mieszamy i szczelnie zamykamy. Jeśli używamy gotowego jogurtu, dodajemy 4 łyżki na litr mleka.
  4. Zostawiamy 12 godzin w temp około 42 stopni do uzyskania właściwej konsystencji. Można włożyć do garnka z bardzo ciepłą wodą lub nagrzanego piekarnika, albo zawinąć szczelnie w koc i postawić w ciepłym miejscu. Nie wstrząsamy naczyniem.
  5. Po zakwaszeniu zdejmujemy pokrywkę i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowany jogurt nadaje się do spożycia albo do dalszego namnażania.

naturalny jogurt

Następne namnażanie najlepiej zrobić w ciągu 2-3 dni, nie później niż 7. Na każdy litr mleka dajemy 4 łyżki poprzednio wytworzonego jogurtu i powtarzamy procedurę.

Pijemy go codziennie, najlepiej dużą szklankę. 😀

Tags:jogurtmlekonabiał
  • Share:
Anna Borszewska

You may also like

Koktajl jarmużowo-szpinakowo-owocowy 2

Koktajl jarmużowo-szpinakowo-owocowy

  • by Anna Borszewska
  • in warzywa
Minęły Święta. 😌 Większość z nas objadała się w ich czasie, jeśli nie bez opamiętania, to przynajmniej w dosyć dużych...
Zupa kalafiorowa
Szparagi
Zupa dyniowo-marchewkowa

Kategorie

  • Baza Wiedzy
  • Cukrzyca
  • Minerały
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit
  • Orzechy
  • potrawy
  • Probiotyki
  • przyprawy
  • Psychologia pozytywna
  • Sport
  • Uncategorized
  • Usługi
  • warzywa
  • Witaminy
  • Zdrowy styl życia

Tagi

aminokwasy Analiza pierwiastkowa włosów beta-alanina dietetyk w pszczynie glutamina Gluten jak pokochać swoje ciało Jarmuż jogurt kalafior Karczoch kofeina Konsultacja dietetyczna w domu Konsultacje dietetyczne w Pszczynie lubczyk migdały mleko nabiał orzechy laskowe orzechy włoskie pokochać ciało przeciwdziałanie starzeniu przepisy przyprawy sport szparagi trening personalny witamina B witamina D witamina K witaminy wizerunek własnego ciała Zakupy z dietetykiem zdrowie zioła zupy zupy warzywne ćwiczenia

Kontakt

579636544

dietetyk@annaborszewska.pl

Pszczyna, Łąka ul. Fitelberga 6;
Bielsko-Biała, ul. Powstańców Śląskich 6

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Przydatne linki

  • O mnie
  • Kontakt
  • Blog
  • Sukcesy podopiecznych
  • Polityka prywatności
  • Sklep
  • Regulamin sklepu

Media społecznościowe

  • Facebook
  • Instagram

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Używamy ciasteczek, aby dostarczyć Ci usługi najwyższej jakości. Klikając “Akceptuję wszystkie”, zgadzasz się na wszystkie ciacha. Możesz też wejść na "Ustawienia ciastek" aby ustawić zgody.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT