dietetyk@annaborszewska.pl

579636544

Anna Borszewska Anna Borszewska
  • Załóż konto Zaloguj się

    Login with your site account

    Lost your password?

    Not a member yet? Register now

  • Cart

    0
  • Strona główna
  • Podopieczni
  • O mnie
  • Usługi
    • Wybierz usługi dla siebie
    • Analiza pierwiastkowa włosów
    • Kursy on-line
    • Konsultacja dietetyczna
  • Blog
  • Zamów konsultację
  • Kursy on-line
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Podopieczni
  • O mnie
  • Usługi
    • Wybierz usługi dla siebie
    • Analiza pierwiastkowa włosów
    • Kursy on-line
    • Konsultacja dietetyczna
  • Blog
  • Zamów konsultację
  • Kursy on-line
  • Kontakt
  • Strona główna
  • przyprawy
  • Lubczyk – miłość nie tylko do ziół

przyprawy

16 Cze

Lubczyk – miłość nie tylko do ziół

  • Autor Anna Borszewska
  • W przyprawy

Gdy tylko mamy możliwość, zastępujmy sklepowe przyprawy, przyprawami prawdziwymi, naturalnymi.

Przyprawę maggi możemy zastąpić lubczykiem.

Lubczyk zwyczajny to zioło powszechnie stosowane w Polsce jako przyprawa. Oprócz swoich walorów smakowych posiada wiele właściwość zdrowotnych. Zapobiega m.in nadciśnieniu, w przeciwieństwie do klasycznej maggi, która nadużywana może nadciśnieniu sprzyjać przez zawartość dużej ilości soli.

W maggi na próżno szukać też lubczyku, za to znajdziemy polepszacze smaku, aromaty, glukozę, ocet, ekstrakt drożdżowy i kilka innych substytucji świadczących o słabej jakości produktu.

O walorach smakowych maggi nie dyskutuje, wiem że ma swoich zwolenników 

Lubczyk pod kątem dietetycznym, oprócz zapobiegania nadciśnieniu, będzie pomocny w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu, a więc osoby cierpiące na dnę moczanową powinny się z nim zaprzyjaźnić.

Liście lubczyku zbierane są w czerwcu i lipcu, więc warto wykorzystać ten czas. Liści nie suszymy, gdyż tracą swój aromat. Warto je natomiast zamrozić, by uszlachetniać swoje wywary, czy to mięsne czy warzywne, w okresie jesienno- zimowym.

Nic nie zastąpi aromatu lubczyku roznoszącego się po domu. 

Liście można też zalać olejem lub oliwą, która zyska na cennych walorach smakowych i zdrowotnych.

Tags:lubczyk
  • Share:
Anna Borszewska

Kategorie

  • Cukrzyca
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit
  • Orzechy
  • potrawy
  • Probiotyki
  • przyprawy
  • Psychologia pozytywna
  • Sport
  • Uncategorized
  • Usługi
  • warzywa
  • Witaminy
  • Zdrowy styl życia

Ostatnie wpisy

choroby zapalne jelit
Nieswoiste choroby zapalne jelit
16Kwi,2020
Planowanie diety
Planowanie diety
17Sty,2020
Żywność wysoce przetworzona
29Paź,2019

Tagi

Analiza pierwiastkowa włosów dietetyk w pszczynie Gluten jak pokochać swoje ciało Jarmuż jogurt kalafior Karczoch Konsultacja dietetyczna w domu Konsultacje dietetyczne w Pszczynie lubczyk migdały mleko nabiał orzechy laskowe orzechy włoskie pokochać ciało przepisy przyprawy sport szparagi trening personalny witamina D witamina K wizerunek własnego ciała Zakupy z dietetykiem zdrowie zioła zupy zupy warzywne ćwiczenia

Kontakt

579636544

dietetyk@annaborszewska.pl

43-200 Pszczyna, ul. ks. bp. Bogedaina 2

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Przydatne linki

  • O mnie
  • Kontakt
  • Blog
  • Sukcesy podopiecznych
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Regulamin sklepu

Media społecznościowe

  • Facebook
  • Instagram

Newsletter

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska