Zupa dyniowo-marchewkowa

Mam nadzieję, że nie trzeba już będzie jeść zup tylko dlatego, żeby się rozgrzać. 😉 Ale gdyby zima wróciła, to trzeba się rozgrzewać ciepłą, kolorową i aromatyczną zupą. Zupa dyniowo-marchewkowa. 

Np. taką:

  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • ćwiartka dyni piżmowej
  • 2 -3 suszone pomidory
  • papryka
  • łyżka – dwie koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • rozmaryn
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek: 2 – 3 łyżki
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • dwa ząbki czosnku,

Pieczemy warzywa (bez koncentratu) z oliwą z oliwek w temp 180 stopni około 30 – 40 min, później miksujemy je z dodatkiem wody i koncentratu do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Właśnie w ten sposób powstaje zupa dyniowo-marchewkowa.

zupa dyniowo-marchewkowa

Zawsze warto korzystać z aromatycznych naturalnych przypraw, wybierając zioła i mieszanki przypraw nie leżące miesiącami na półkach sklepowych. Stawiajcie na ich różnorodność, bo zawierają wiele związków antyoksydacyjnych.