dietetyk@annaborszewska.pl

579636544

Anna Borszewska Anna Borszewska
  • Załóż konto Zaloguj się

    Login with your site account

    Lost your password?

    Not a member yet? Register now

  • Cart

    0
  • Strona główna
  • Podopieczni
  • O mnie
  • Usługi
    • Wybierz usługi dla siebie
    • Analiza pierwiastkowa włosów
    • Kursy on-line
    • Konsultacja dietetyczna
  • Blog
  • Zamów konsultację
  • Kursy on-line
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Podopieczni
  • O mnie
  • Usługi
    • Wybierz usługi dla siebie
    • Analiza pierwiastkowa włosów
    • Kursy on-line
    • Konsultacja dietetyczna
  • Blog
  • Zamów konsultację
  • Kursy on-line
  • Kontakt
  • Strona główna
  • potrawy
  • Koktajl jarmużowo-szpinakowo-owocowy

potrawy

30 Gru

Koktajl jarmużowo-szpinakowo-owocowy

  • Autor Anna Borszewska
  • W potrawy, warzywa
  • 0 comment
Koktajl jarmużowo-szpinakowo-owocowy 2

Minęły Święta. 😌

Większość z nas objadała się w ich czasie, jeśli nie bez opamiętania, to przynajmniej w dosyć dużych ilościach. 

Jeśli jednak macie ochotę na coś bardziej zdrowego, zadziwiająco napychającego, idealnie pasującego na poświąteczny czas, zachęcam do spróbowania poniższego koktajlu.

Wrzućcie do blendera:

  •  2 garście jarmużu
  •  2 garście szpinaku
  •  1 plaster ananasa
  •  pół banana
  •  2 łyżki siemienia (niemielone!)
  •  plasterek imbiru
  •  całość zalewacie wodą w ilości wystarczającej na przykrycie składników, minimum 200ml.

Dzięki dodaniu owoców, przełamiecie gorzki smak jarmużu.

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów(β-karotenu, luteiny, zeaksantyny. Jest również doskonałym źródłem żelaza i zawiera kwas foliowy. Z pierwiastków dominuje również potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej (efektem jest spadek ciśnienia) i wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała.

Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Szpinak jest uważany za skarbnicę żelaza, które jest polecane w leczeniu anemii.

Siemię jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów oraz białka o zadziwiająco dobrym profilu aminokwasów. Pozwoli również odpocząć układowi trawiennemu po świątecznym przejedzeniu.

Siemię jest również najlepszym źródłem lignanów, roślinnych związków bioaktywnych o działaniu antyoksydacyjnym i właściwościach hormonów płciowych – estrogenów. Zalicza się je do grupy fitoestrogenów.

Lignany wpływają pozytywnie na układ krążenia, redukują ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową i miażdżycę. Łagodnie regulują pracę układu hormonalnego, dlatego są polecane kobietom w okresie menopauzy. Mogą też redukować ryzyko wystąpienia chorób hormonozależnych, np. raka piersi i jajnika.
Lignany przyczyniają się również do zmniejszenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz glukozy we krwi, chronią przed osteoporozą oraz hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

Zauważcie w jak prosty sposób możecie dostarczyć sobie całą gamę prozdrowotnych witamin, minerałów i innych naturalnych prozdrowotnych związków chemicznych. Koktajl taki zapewni wam ponad 200kcal i sporą porcję błonnika, który również przyda się po Świętach. 😉

koktajl jarmużowo

Jeśli czujecie, że po świętach przyda się pomoc w ogarnięciu diety, zapraszam do kontaktu:
tel. 579636544
dietetyk@annaborszewska.pl

Tags:Jarmużprzepisyprzyprawyzdrowie
  • Share:
Anna Borszewska

You may also like

dieta antysmogowa

Prewencja i dieta antysmogowa

  • 30 grudnia, 2018
  • po Anna Borszewska
  • w warzywa
W poniższym artykule przyjrzymy się zjawisku smogu, jego szkodliwości oraz sposobach przeciwdziałania mu. Na podstawie badań naukowych przedstawię również...
Zupa kalafiorowa
14 czerwca, 2018
Naturalny jogurt
22 maja, 2018
Szparagi
16 maja, 2018

Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie

  • Cukrzyca
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit
  • Orzechy
  • potrawy
  • Probiotyki
  • przyprawy
  • Psychologia pozytywna
  • Sport
  • Uncategorized
  • Usługi
  • warzywa
  • Witaminy
  • Zdrowy styl życia

Ostatnie wpisy

choroby zapalne jelit
Nieswoiste choroby zapalne jelit
16Kwi,2020
Planowanie diety
Planowanie diety
17Sty,2020
Żywność wysoce przetworzona
29Paź,2019

Tagi

Analiza pierwiastkowa włosów dietetyk w pszczynie Gluten jak pokochać swoje ciało Jarmuż jogurt kalafior Karczoch Konsultacja dietetyczna w domu Konsultacje dietetyczne w Pszczynie lubczyk migdały mleko nabiał orzechy laskowe orzechy włoskie pokochać ciało przepisy przyprawy sport szparagi trening personalny witamina D witamina K wizerunek własnego ciała Zakupy z dietetykiem zdrowie zioła zupy zupy warzywne ćwiczenia

Kontakt

579636544

dietetyk@annaborszewska.pl

43-200 Pszczyna, ul. ks. bp. Bogedaina 2

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Przydatne linki

  • O mnie
  • Kontakt
  • Blog
  • Sukcesy podopiecznych
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Regulamin sklepu

Media społecznościowe

  • Facebook
  • Instagram

Newsletter

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska