Zupa dyniowo-marchewkowa
Mam nadzieję, że nie trzeba już będzie jeść zup tylko dlatego, żeby się rozgrzać. 😉 Ale gdyby zima wróciła, to trzeba się rozgrzewać ciepłą, kolorową i aromatyczną zupą. Zupa dyniowo-marchewkowa.
Np. taką:
- pietruszka
- 2 marchewki
- ćwiartka dyni piżmowej
- 2 -3 suszone pomidory
- papryka
- łyżka – dwie koncentratu pomidorowego
- bazylia
- rozmaryn
- tymianek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek: 2 – 3 łyżki
- łyżeczka octu jabłkowego
- dwa ząbki czosnku,
Pieczemy warzywa (bez koncentratu) z oliwą z oliwek w temp 180 stopni około 30 – 40 min, później miksujemy je z dodatkiem wody i koncentratu do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Właśnie w ten sposób powstaje zupa dyniowo-marchewkowa.
Zawsze warto korzystać z aromatycznych naturalnych przypraw, wybierając zioła i mieszanki przypraw nie leżące miesiącami na półkach sklepowych. Stawiajcie na ich różnorodność, bo zawierają wiele związków antyoksydacyjnych.