dietetyk@annaborszewska.pl

579636544

Anna Borszewska Anna Borszewska
  • Załóż konto Zaloguj się

    Login with your site account

    Lost your password?

    Not a member yet? Register now

  • Cart

    0
  • Strona główna
  • Podopieczni
  • O mnie
  • Usługi
    • Wybierz usługi dla siebie
    • Analiza pierwiastkowa włosów
    • Kursy on-line
    • Konsultacja dietetyczna
  • Blog
  • Zamów konsultację
  • Kursy on-line
  • Kontakt
  • Strona główna
  • Podopieczni
  • O mnie
  • Usługi
    • Wybierz usługi dla siebie
    • Analiza pierwiastkowa włosów
    • Kursy on-line
    • Konsultacja dietetyczna
  • Blog
  • Zamów konsultację
  • Kursy on-line
  • Kontakt
  • Strona główna
  • warzywa
  • Wpływ czerwonego mięsa na zdrowie

warzywa

02 Sty

Wpływ czerwonego mięsa na zdrowie

  • Autor Anna Borszewska
  • W warzywa, Zdrowy styl życia
  • 1 comment

Być może niektórzy z was trafili niedawno na artykuły mówiące o tym, że jedzenie przetworzonego mięsa (kiełbasy, szynki, parówki, itp.) zwiększa możliwość zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Sytuacja rozwija się dynamicznie. W grudniu 2018 dni temu pojawiły się nowe badania, które sugerują, że nie tylko przetworzone mięso niesie ze sobą zagrożenie, ale po prostu jedzenie czerwonego mięsa.

Według badań opublikowanych 10 grudnia tego roku w European Heart Journal spożycie czerwonego mięsa zwiększa poziom substancji chemicznej związanej z podwyższonym ryzykiem chorób serca. Naukowcy porównali poziomy N-tlenku trimetyloaminy (TMAO) u 113 uczestników, którzy byli na diecie bogatej w czerwone lub białe mięso lub inne źródła białka. Gdy głównym źródłem białka w diecie było czerwonego mięsa, podnosił się poziom TMAO we krwi i moczu uczestników oraz zmniejszyła się zdolność wydalania substancji chemicznej w porównaniu z dietą, która wykluczała czerwone mięso.

Zwiększony poziom TMAO jest związany z miażdżycą tętnic, przewlekłą chorobą nerek i niewydolnością serca i, według autorów, może być jedną z przyczyn “stosunkowo spójnego związku” między spożyciem czerwonego mięsa a atakiem serca, udarem, umieralnością i układem sercowo-naczyniowym.

Pytanie: co z tymi wynikami robić od strony praktycznej?
Odpowiedź: zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie! Zamiast niego, jeść więcej strączków i ewentualnie mięsa białego. Do tego bardzo konkretna ilość warzyw oraz ruchu i jest większa szansa, że choroby cywilizacyjne będą nas omijać z daleka.

Link do badań.

  • Share:
Anna Borszewska

You may also like

Planowanie diety

Planowanie diety

  • 17 stycznia, 2020
  • po Anna Borszewska
  • w Psychologia pozytywna
Skończyliście planowanie diety i treningu oraz zabraliście się za nią. Na początku wszystko szło ok, ale po dwóch...
Żywność wysoce przetworzona
29 października, 2019
Trening siłowy osób starszych
Trening a choroba Alzheimera oraz poziom CRP
28 maja, 2019
cukrzyca a trening siłowy
Cukrzyca a trening siłowy
8 maja, 2019

    Comments

  1. Pamka
    28 stycznia, 2019

    To zla wiadomosc dla mnie, bowiem jestem miesozerna i jak nie mam na obiad miesa – to za godzine/dwie juz jestem ponownie glodna:/

    Odpowiedz

Zostaw komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Kategorie

  • Cukrzyca
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit
  • Orzechy
  • potrawy
  • Probiotyki
  • przyprawy
  • Psychologia pozytywna
  • Sport
  • Uncategorized
  • Usługi
  • warzywa
  • Witaminy
  • Zdrowy styl życia

Ostatnie wpisy

choroby zapalne jelit
Nieswoiste choroby zapalne jelit
16Kwi,2020
Planowanie diety
Planowanie diety
17Sty,2020
Żywność wysoce przetworzona
29Paź,2019

Tagi

Analiza pierwiastkowa włosów dietetyk w pszczynie Gluten jak pokochać swoje ciało Jarmuż jogurt kalafior Karczoch Konsultacja dietetyczna w domu Konsultacje dietetyczne w Pszczynie lubczyk migdały mleko nabiał orzechy laskowe orzechy włoskie pokochać ciało przepisy przyprawy sport szparagi trening personalny witamina D witamina K wizerunek własnego ciała Zakupy z dietetykiem zdrowie zioła zupy zupy warzywne ćwiczenia

Kontakt

579636544

dietetyk@annaborszewska.pl

43-200 Pszczyna, ul. ks. bp. Bogedaina 2

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Przydatne linki

  • O mnie
  • Kontakt
  • Blog
  • Sukcesy podopiecznych
  • Sklep
  • Polityka prywatności
  • Regulamin sklepu

Media społecznościowe

  • Facebook
  • Instagram

Newsletter

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska