abdietetyk@gmail.com

579636544

Anna Borszewska Anna Borszewska
  • Załóż konto Zaloguj się

    Login with your site account

    Lost your password?

    Not a member yet? Register now

  • Koszyk

    0
  • Strona główna
  • Opinie
  • Zamów konsultację
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
  • Prezent
  • Koszyk
Back
  • Strona główna
  • Opinie
  • Zamów konsultację
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
  • Prezent
  • Koszyk
  • Home
  • Blog
  • Witaminy
  • Witamina K

Witaminy

Witamina K

  • By Anna Borszewska
  • In Witaminy

Witamina K jest jedną z najważniejszych witamin i jedną z czterech rozpuszczalnych w tłuszczach, obok witaminy D, witaminy E i witaminy A. Jej nazwa pochodzi z niemieckiego koagulation, ponieważ bierze ona udział w koagulacji, krzepnięciu krwi.

Występuje w kilku formach oznaczonych liczbami. Do naturalnych zalicza się witaminy K1 (fitomenadion, fitonation, filochinon i inne) i K2 (menachinon-6, farnochinon). Z syntetycznych to witamina K3 (menadion). Poza tym witamina K2 dzieli się na wiele witamerów (związków chemicznych o budowie zbliżonej do witamin, ulegających przemianom do aktywnych metabolitów o takiej samej lub zbliżonej aktywności biologicznej). W przypadku witaminy K2 są one oznaczone jako MK-x.

Witaminę K1 można znaleźć w pożywieniu w ilości od 0 do 300 ug na 100 g produktu. Bogate w nią są np. brokuły, szpinak, sałata, kiełki. Witamina K2 występuje w produktach fermentacji bakteryjnej – żółtych serach dojrzewających, jogurtach, ale przede wszystkim w natto. Natto, czyli fermentowana soja, pochodzi z kuchni azjatyckiej. W Polsce można już je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, szczególnie tych dla wegetarian. Problemem może być bardzo specyficzny smak, który będzie niektórych odpychał, szczególnie jeśli mieliby jeść natto codziennie w ilości około 50g. Dlatego właśnie warto suplementować witaminę K2, a w szczególności jej witamer MK-7.

Niedobór witamin K powoduje:

  • słabą krzepliwość krwi,
  • łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
  • problemy z gojeniem się ran,
  • trudności w mineralizacji kości,
  • osteoporoza,
  • zwiększone ryzyko rozwoju zapalenie jelita, biegunki.

Nadmiar witamin K może powodować:

  • rozpad krwinek czerwonych,
  • niedokrwistość,
  • nadmierne wydzielanie potu,
  • uczucie gorąca,
  • u niemowląt – żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej.

Wg źródeł IŻŻ normy na witaminę ustalone na poziomie AI (adequate intake) to 65 μg filochinonu (witamina K1) na dzień dla mężczyzn i 55 μg filochinonu na dzień dla kobiet.
W przypadki witamerów dopiero teraz próbuje się ustalić odpowiednie dawki. Dla MK-7, MK-8, MK-9 mówi się o ilościach pomiędzy 90 – 360mcg.

W opinii EFSA (Europejska Agencja d.s. Żywności) nt potencjalnego wpływu suplementacji witaminą MK-7 stwierdzono, że 6mcg na kilogram masy ciała na dzień nie miało negatywnego wpływu na krzepliwość krwi u osób dorosłych.
Zalecana dzienna dawka witaminy K jest wystarczająca do zapewnienia zdrowej krzepliwości krwi. Jednak wyższe poziomy witaminy K zapewniają korzyści w postaci zdrowszych kości oraz poprawy stanu sercowo naczyniowego.

Witaminę K często suplementuje się razem z witaminą D, jako że ta druga również poprawia stan kości. Zażywanie obu na raz wzmacnia efekt działania każdej z nich, ponieważ działają one synergistycznie. Powszechnie uważa się również, że witamina K zapobiega odkładaniu się wapnia w arteriach, które może się pojawić przy suplementowaniu witaminą D w dużych ilościach.

Witamina K nie powinna być stosowana przez ludzi, którzy zażywają warfarynę, czyli doustny środek przeciwzakrzepowy, hamujący proces tworzenia aktywnej formy witaminy K.
Badania nad witaminą K jest badana kątem jej spożycia w ramach diety, jak i dodatkowej suplementacji.

Wg naukowców przeprowadzających tzw. badania Rotterdam Study ryzyko śmierci z powodu incydentów choroby wieńcowej było istotnie statystycznie mniejsze w grupie osób przyjmujących większą ilość menachinonu w diecie w porównaniu z osobami spożywającymi jej mniejszą ilość. Ponadto większe spożycie K2 w diecie było odwrotnie proporcjonalne do wszystkich przyczyn śmiertelności badanych osób. Tym samym badanie Rotterdam Study potwierdza hipotezę, że witamina K2, ale nie K1, może mieć korzystny wpływ na prewencję chorób układu krążenia.
W badaniu Gasta i wsp. wykazano odwrotną korelację między spożyciem witaminy K2 (MK-7, MK-8 i MK-9) a liczbą incydentów choroby wieńcowej.

Dobrze udokumentowanym przez naukowców pozytywnym działaniem witaminy K jest jej działanie związane z budowaniem kości, szczególnie u osób starszych i kobiet (w badaniach stosowano dawki od 45μg oraz 180μg MK-7 dziennie od roku do trzech lat). Suplementacja powodowała również wyraźne zmniejszenie łamliwości kości osób chorych na osteoporozę (45mg MK-4 dziennie przez 2 lata).

Zauważono jej antynowotworowe działanie, chociaż w badaniach były stosowane duże dawki witaminy MK-7 (40mg i więcej). Przeżywalność osób chorych na raka wątroby zwiększyła się wyraźnie.

Zauważono poprawę odpowiedzi insulinowej u osób zdrowych podczas suplementacji 30mg na dzień MK-4 przez 4 tygodnie.

źródło:
http://onlinelibrary.wiley.com/…/10.29…/j.efsa.2008.822/epdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179058
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514282
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23525894
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18252784
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20177349
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23225445
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16400650

Tags:witamina K
  • Share:
Anna Borszewska

You may also like

Najlepsze Suplementy dla graczy

  • by Anna Borszewska
  • in Minerały
W tym artykule postaram się odpowiedzieć na pytania: czym jest e-sport? Czy w nim, tak jak i w...
Witamina B12
Witamina B12
dieta antysmogowa
Prewencja i dieta antysmogowa
Adaptogeny

Kategorie

  • Baza Wiedzy
  • Cukrzyca
  • Minerały
  • Nieswoiste choroby zapalne jelit
  • Orzechy
  • potrawy
  • Probiotyki
  • przyprawy
  • Psychologia pozytywna
  • Sport
  • Uncategorized
  • Usługi
  • warzywa
  • Witaminy
  • Zdrowy styl życia

Tagi

aminokwasy Analiza pierwiastkowa włosów beta-alanina dietetyk w pszczynie glutamina Gluten jak pokochać swoje ciało Jarmuż jogurt kalafior Karczoch kofeina Konsultacja dietetyczna w domu Konsultacje dietetyczne w Pszczynie lubczyk migdały mleko nabiał orzechy laskowe orzechy włoskie pokochać ciało przeciwdziałanie starzeniu przepisy przyprawy sport szparagi trening personalny witamina B witamina D witamina K witaminy wizerunek własnego ciała Zakupy z dietetykiem zdrowie zioła zupy zupy warzywne ćwiczenia

Kontakt

579636544

dietetyk@annaborszewska.pl

Pszczyna, Łąka ul. Fitelberga 6;
Bielsko-Biała, ul. Powstańców Śląskich 6

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Przydatne linki

  • O mnie
  • Kontakt
  • Blog
  • Sukcesy podopiecznych
  • Polityka prywatności
  • Sklep
  • Regulamin sklepu

Media społecznościowe

  • Facebook
  • Instagram

Wszystkie prawa zastrzeżone - Anna Borszewska

Używamy ciasteczek, aby dostarczyć Ci usługi najwyższej jakości. Klikając “Akceptuję wszystkie”, zgadzasz się na wszystkie ciacha. Możesz też wejść na "Ustawienia ciastek" aby ustawić zgody.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT